Seigle de Margeride : An exceptionnal product!

Seigle de Margeride : An exceptional product !

As veritable specialists of Seigle du Margeride (Rye flour from Margeride), we have put in place a “filière”: a chain of collaboration between the farmers producing the Rye grown at the Margeride, following the process right up to your bakery.

A focus on an exceptional product:

Rye bread is known to be very good for our health. Its richness in soluble fibre makes its property as a cholesterol reducing agent much more effective than that of wheat bread. In addition it is worth remembering that the rye cultivated on the Margeride has its own special characteristics due to its hardy nature and the land where it is grown. These properties translate into a nutritional profile closer to what are known as the “ancient ryes” rather than the variety of ryes that are more commonly grown today:

  • With respect to minerals: there are higher levels of magnesium, copper, iron and zinc
  • It is rich in soluble fibre which help reduce cholesterol levels

 

So, not only is the Seigle de Margeride the mark of a noble, authentic cereal grown in a protected area, it also has its own nutritional qualities that set it apart.

Source: Etude INRA 2007 “Les atouts nutrionnels du pain de Seigle”. F.Leenhardt et C. Rémésy.

Seigle de Margeride : un produit d’exception!

Le Seigle de Margeride, un produit d’exception !

Véritable spécialiste du Seigle de Margeride, nous avons mis en place une filière complète depuis la culture sur les Terres de Margeride jusqu’à votre fournil.

Focus sur un produit d’exception :

Le pain de seigle possède d’une manière générale de nombreuses vertus pour notre santé. Sa richesse en fibres solubles lui confère des effets hypocholestérolémiants plus marqués que le pain issu de la farine de blé. Il faut toutefois relever des caractéristiques propres au Seigle cultivé en Margeride dues au choix d’une variété rustique et d’un terroir unique. Ces différences se traduisent par un profil nutritionnel plus proche de variétés de seigle dites « anciennes »  par rapport aux variétés cultivés actuellement de manière conventionnelle :

  • Une teneur en minéraux : Magnésium, Cuivre, Fer et Zinc plus élevée
  • Une richesse en fibres solubles conservée, favorable à l’élimination du cholestérol

Le Seigle de Margeride est ainsi la garantie d’un produit noble et authentique issu d’un terroir préservé qui lui confère des caractéristiques nutritionnelles propres.

Source : Etude INRA 2007 « Les atouts nutritionnels du pain de Seigle ». F. Leenhardt et C. Rémésy

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